Thursday, July 26, 2018

Sunblock, Fungsi dan Kegunaan

Assalamualaikum, sebab ramai yang confuse pasal Sunblocks.
So today I gonna share about anak beranak Sunblock, Fungsi dan Kegunaan dia sekali.
Hopefully, it gonna help you guys. Enjoy!
Image result for sunblock pakai

First, Biore UV Aqua Rich Watery Essence SPF 50+
Berat 50gram, Avalaible for all skin types.
Tekstur dia tak melekit dan boleh guna as makeup base, so then our makeup akan jadi lebih smooth lah.
Boleh guna untuk Muka dan Badan sekali
Ingredients: ada Royal Jelly, Hyaluronic Acid, and Mix Citrus Essence. This all function dia sebagai moisture lah yang akan buat skin kita nampak moist and hydrated.
Yang ni sweat and water resistant tau, which is kalis peluh and air so nanti jangan lupa remove mekup guna mekup remover :D

Second, Biore UV Aqua Rich Watery BB SPF 50 PA+
Berat 33gram. Avalable for all skin types tapi lebih recommended utnuk kulit kusam dan nak instant nampak skin dia lebih cerah.
Guna untuk muka sahaja
Tekstur dia non-greasy and non-sticky dan boleh jugak jadikan makeup base tapi yang ni special sebab warna dia beige, macam kita pakai foundation (thats why I said it more focus on dull skin)
Ingredient: sama jugak, ada Royal Jelly, Hyaluronic Acid, and Mix Citrus Essence untuk moisture our skin.
Sama jugak, kalis air dan peluh so nanti kena remove pakai makeup remover.

Third, Biore Aqua Rich Watery Whitening Cream SPF 50+ PA++++
Berat 33gram, available for all skin types.
Kegunaan untuk muka sahaja
Tekstur dia sama jugak, non greasy. also can use as makeup based.
Ingredients: sama je ada Royal Jelly, Hyaluronic Acid, and Mix Citrus Essence cuma yang ni dia formulated by Chamomile which is function dia untuk prevent from melanin yg boleh effect skin kita jadi dark dan menghalang jeragat also.
Jangan lupa sapu guna mekup remover sebab dia kalis peluh dan air.

Forth, Biore UV Bright Face Milk SPF 50+ PA++++
30ml, available for all skin types.
Kegunaan : untuk muka sahaja
Ingredients sama jugak, cuma yang ni special sikit. Dia ada pores corrector function with 'pinkish colour correction' to reduces pores appearance and instantly brighten skin supaya kulit kita nampak lagi fresh and natural.
Dont forget to use makeup remover.

Fifth, Biore UV Perfect Face Milk SPF 50+ PA++++
30 ml. Suitable for Normal and Oily skin sebab dia instantly matte
Kegunaan untuk muka sahaja
Ingredients: Ada sebum absorbing powder maksudnya skin kita akan nampak fresh dan tak berminyak.
Also can be used as makeup base and dont forget to use maekup remover

Sixth, Biore UV Perfect Milk SPF 50+ PA++++
Image result for Biore UV Perfect Milk SPF 50+ PA++++
40ml, available for all skin types including oily skin
Kegunaan: Muka dan badan
Ingredients pun sama jugak macam kat atas.
Dont forget to use makeup remover.
(I currently use this, dah botol kelima dah) :D
Seventh, Biore colour control CC Milk
30 ml.available for all skin types including oily skin sebab dia ada oil absorbing powder for long lasting oil control.
Kegunaan: Muka sahaja
Yang ni special sebab dia ada 3 in 1 function which is UVA&UVB protection, Instant Coverage and nourishing skin.
Can be used as makeup based also, but dont forget to use makeup remover after that.

Eighth, Sunplay Skin Aqua UV Whitening Moisture Gel
80gram, available for all skin types.
Kegunaan: Muka dan badan
Ingredients: sama jugak macam kat atas, cuma yang ni special dia ada Arbutin untuk lawan dark spot so kulit kita akan kekal cerah dan bersih sentiasa. Special for those who want extra protection and at the same time nak rawat jerawat jeragat.

Ninth, Sunplay Skin Aqua Watery Gel
80 gram, for oily skin sebab dia watery light texture.
Kegunaan: Muka dan badan
Ingredients: Dia ada Vitamic C yang boleh lawan dark spots, ada Aloe & Portulaca Extract which can help kulit kita lawan radikal bebas

Thats all the types. Some tips:
1. Patch test the tester dekat kedai or try member punya before beli, sebab kulit kita lain lain, eventho dekat situ dia tulis sesuai for all skin types belum tentu sesuai dengan kulit kita tau.
2. Pakai sunblock 2 jari untuk satu muka. Dua jari tu dah cukup cukup untuk satu muka kita.

Credit to twt_kecantikann for the information

Thats all. Thanks for reading :D